Leadership Academy

Home /  Blog

Leadership Academy

Door Ernst Gleijm & Renze van Goor – september 2022

En daar was dan de dag van de diploma uitreiking. Wat een fantastisch gevoel was dat voor Renze van Goor, die daarmee een intensieve periode afrondde van zijn Master of Finance opleiding. Renze werkt als business controller bij HSV Technical Moulded Parts N.V. (HSV TMP). HSV TMP is één van de meest toonaangevende bedrijven in Europa als het gaat om de fabricage van grote kunststofproducten. HSV TMP heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en ook voor de komende periode is er een ambitieuze groeidoelstelling. Hoe gaat HSV TMP die groei dan realiseren? Dat was het onderwerp van Renze zijn thesis en tegelijkertijd het strategische project van Renze binnen HSV TMP. Twee vliegen in 1 klap dus.

Renze van Goor en Ernst Gleijm

Afstuderen Renze – NLBA 2022

Maar hoe begin je een proces van strategie-ontwikkeling?  En hoe maak je de juiste keuzes in een marktomgeving die rap verandert door oorlogen, pandemieën en technologische ontwikkelingen. Voor het beantwoorden van deze vragen heeft Renze de samenwerking gezocht met Ernst Gleijm, die hij kende als docent van zijn colleges Strategische Marketing bij NLBA. Ernst is partner bij NLBA Leadership Academy, en heeft veel ervaring op het gebied van strategieontwikkeling en -executie.  Binnen HSV TMP, een technisch no non-sense bedrijf, hadden zaken als klant- en marktkennis, planmatig werken, commerciële slagkracht en de eigen positionering nog minder aandacht gekregen. HSV TMP besefte dat daar wel meer grip op moest komen.

Renze: ‘We waren op zoek naar een praktische ondersteuning die bij ons past. Dus zonder te verzanden in theoretische exercities, dikke rapporten en langdurige processen’.

Met behulp van een stappenplan hebben Renze en Ernst, in nauwe samenwerking met het HSV TMP directieteam, in korte tijd helder gekregen waar HSV TMP voor staat, wat de ambities zijn en wat er nodig is om die te realiseren. Praktische analyses, ondermeer markt- en klantanalyses, portfolio-analyses en klanten- en partner interviews, vormden hierbij de basis. Wat heeft het opgeleverd? Uiteraard een gedragen strategische koers. Met een helder inzicht in waar HSV TMP op korte termijn op moet verbeteren, waarop vernieuwing noodzakelijk is en waar HSV TMP op termijn op wil innoveren.

Nog belangrijker dan de koers zelf, is dat deze nu vertaald is naar concrete acties, eigenaarschap en opvolging. Een storylijn die eenvoudig te communiceren is naar alle stakeholders van HSV TMP. Een heldere propositie, zowel naar de markt als naar potentiele, nieuwe medewerkers. En ook een ideaal klantprofiel waarop de marketinginspanningen beter afgestemd kunnen worden. Ernst is ook erg enthousiast over de ontwikkeling van Renze zelf.

Ernst: ‘Renze heeft gedurende het traject zijn leiderschapsvaardigheden sterk ontwikkeld. In feite de ultieme ‘proof’ voor een opleider. De ontwikkelde competenties in de opleiding direct in de praktijk toepassen’.

Een mooi verhaal dat verwoord is een prachtige thesis, waarmee Renze zijn studieperiode succesvol kon afronden.

NLBA Leadership Academy

De NLBA Leadership Academy is ontstaan vanuit een groeiende behoefte bij organisaties om, naast training en opleiding, bedrijfsbegeleiding op maat te krijgen. Van een heldere analyse naar een praktische aanpak en aansturing, passend bij de merkwaarden. NLBA Leadership Academy werkt met organisaties uit allerlei branches op strategie- en leiderschapsvraagstukken. Meer weten over de NLBA Leadership Academy en wat NLBA naast een opleiding voor jouw organisatie kan betekenen? Ernst Gleijm en NLBA staan je graag te woord!

Waarom NLBA?
  • Geaccrediteerde opleidingen
  • Persoonlijke aandacht en maatwerk
  • Nederlandstalig, academisch onderwijs
  • Praktijkgerichte aanpak
  • Groot netwerk alumni
  • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod