Kort MBA vs. MBA

Home /  Blog

Wat past beter bij jou?

De kort MBA of mini MBA is een begrip dat steeds vaker voorbij komt in onderwijsland. Maar wat is het? Voor wie is het geschikt? En hoe verhoudt het verkort programma zich tot een ‘reguliere’ Master Business Administration?

Binnen Netherlands Business Academy is Susan Pelkmans verantwoordelijk voor nieuwe opleidingsrichtingen, waaronder sinds 2019 het kort MBA programma. We vroegen haar alles over MBA, kort MBA en de invulling van beide opleidingen. Interesse in de invulling van beide programma’s?

Wat is een eigenlijk een MBA?

“Hoewel de oorsprong van de MBA in de VS ligt is het vandaag de dag één van de meest internationaal bekende master titels. Het verschil ten opzichte van overige masteropleidingen is het sterk praktijkgerichte karakter van de opleiding. Dit vertaald zich in de opleiding vaak in toetsing door middel van papers, casestudies en presentaties. Dit alles met als doel om de vertaalslag te maken naar het werkveld. Hoewel er een groot aanbod in de markt is, zijn niet alle MBA opleidingen geaccrediteerd. De NVAO accreditatie is erg belangrijk omdat het de kwaliteit van de opleiding waarborgt en er een absolute meerwaarde is als je een geaccrediteerd diploma kan ontvangen.”

Waarom een MBA in deeltijd volgen?

“Een MBA is een waardevolle toevoeging voor (toekomstige) managers. Een manager moet snel informatie verwerken, complexe materie analyseren en strategische beslissingen nemen. Hoe hoger iemand in een organisatie functioneert, hoe complexer de omgeving en hoe belangrijker het bezit van voldoende vaardigheden om problemen te doorgronden. Een general manager moet dus eigenlijk een helikopterview hebben en van alle bedrijfskundige processen op zijn minst een basiskennis meebrengen om snel te kunnen schakelen.

Bij Netherlands Business Academy richten wij ons op professionals die in deeltijd een opleiding willen volgen om meer uit hun carrière te halen. Deze deeltijd opleiding duurt 2,5 jaar waarin je in het laatste half jaar werkt aan je eindopdracht: de scriptie. Gedurende deze 2,5 jaar moet je rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 10 uur per week (inclusief college dagen). Juist omdat onze deelnemers professionals zijn zit het programma bomvol praktijkvoorbeelden waardoor onze docenten, ook specialisten uit het werkveld, de theorie direct kunnen uitleggen aan de hand van deze voorbeelden. Er ontstaat vaak ook een geweldig leerproces tussen deelnemers onderling omdat ze inzichten krijgen in wat er speelt in andere organisaties.”

Kun je meer vertellen over wat een MBA een prakijkgerichte master maakt?

“Doordat je elke module afrond met een paper waarin je de theorie toepast op je eigen werkveld is de MBA een zeer praktijkgerichte opleiding waarbij je jouw ontwikkeling direct kan gaan toepassen. Dit is één van de redenen waarom werkgevers vaak positief tegenover het volgen van een praktijkgerichte masteropleiding staan. We zien dan ook vaak dat onze studenten gesteund worden in zowel tijd als opleidingsbudget door hun werkgever. De meerwaarde voor het bedrijf is direct vanaf de eerste module zichtbaar omdat de werkgever ziet dat de papers die de studenten schrijven direct toepasbaar zijn in de organisatie. Maar er zijn natuurlijk ook zzp’ers of studenten die zelf willen investeren in hun eigen ontwikkeling. Dan kan het toch best een stap zijn om een MBA te gaan volgen, zowel qua tijdsbesteding maar ook financieel. Gelukkig is er het ‘Leven lang leren krediet’ waardoor vrijwel iedereen in de mogelijkheid wordt gesteld om te blijven ontwikkelen en studeren.”

Wat is dan een verkort MBA traject?

“Het verkort MBA traject heet ook wel een kort MBA of mini MBA, bij ons heet het een kort MBA omdat mini het programma eigenlijk geen eer aan doet. Dit programma is ideaal voor de professional die geen complete Masteropleiding wil- of kan volgen en zichzelf in korte tijd efficiënt en effectief wil ontwikkelen. Kort MBA is de manier om gericht kennis te verbreden en bij te spijkeren doordat je in een aantal dagen alle highlights van de reguliere MBA voorbij ziet komen. Er zijn een paar duidelijke voorbeelden te noemen wanneer dit interessant is, dit kan zijn omdat je reeds een master titel op zak hebt in een specifieke richting en meer algemene bedrijfskundige kennis nodig hebt (voor bijvoorbeeld een managementfunctie). Het kan echter ook interessant zijn wanneer je twijfelt of de investering van het volgen van een volledige Master opleiding wel de juiste keuze is. Gaat het me lukken om de werk/privé balans te combineren met een opleiding? Er zijn echter ook deelnemers die aangeven erg te twijfelen over welk opleidingsinstituut het best in de behoefte kan voorzien en maken op deze manier kennis met ons als opleidingsinstituut. Kortom; er kunnen veel verschillende redenen zijn om niet aan een 2,5 jaar durende volledige master te willen beginnen, maar wel jezelf te willen ontwikkelen.”

Kun je meer vertellen over kort MBA vs. de reguliere MBA?

“De kort MBA opleiding is precies wat de naam al aangeeft: de reguliere geaccrediteerde MBA opleiding in het kort. Wellicht heel flauw, maar het dekt de lading wel. Elke module uit de regulier MBA opleiding komt in het kort MBA programma aan bod; maar in één dag. De docenten van de MBA opleiding hebben de 3- of 4- daagse modules gereduceerd tot één dag waarin de belangrijkste inzichten, theorieën en praktijkvoorbeelden voorbij komen. Dit is ook precies waarin onze kort MBA zich onderscheid van overige programma’s; we zien dat ze zich daar vaak richten op een aantal vakken uit de reguliere MBA en die volledig behandelen. Wij kiezen er bewust voor om de deelnemer kennis te laten maken met álle vakken, mocht je daarna alsnog verdieping zoeken staat de volledige MBA of een losse masterclass op dat onderwerp voor je klaar.”

Dus doorstromen is mogelijk?

“Absoluut! Wanneer je het kort MBA programma gevolgd hebt kan je eenvoudig doorstromen naar de volledige MBA omdat je de smaak te pakken hebt. Dit geeft natuurlijk vrijstelling voor bepaalde delen en veel theorie heb je al voorbij zien komen waardoor je er nóg meer uit gaat halen. Tevens heb je in je mini-papers tijdens het kort programma al een basis gelegd die je kan uitbouwen waardoor de studiebelasting bij de reguliere MBA lager uitvalt. We hebben echter ook al meegemaakt dat studenten ervoor kiezen de volledige module van één of twee specifieke vakken te volgen, gewoon omdat daar meer interesse zit of dit een belangrijk onderdeel is voor hun huidige functie. Het is overigens ook mogelijk dat je op basis van je vooropleiding niet in aanmerking komt voor master maar door het kort MBA traject alsnog toelaatbaar bent. We bekijken dit altijd per geval dus dat is een stukje maatwerk!”

 

Wil je meer weten over kort MBA of de reguliere MBA download dan de brochure of neem contact op met info@nlba.nl.

Download de brochure

Waarom NLBA?
  • Geaccrediteerde opleidingen
  • Persoonlijke aandacht en maatwerk
  • Nederlandstalig, academisch onderwijs
  • Praktijkgerichte aanpak
  • Groot netwerk alumni
  • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod