In the spotlight: kort MBA

Home /  Blog

In the spotlight: kort MBA

Elke maand zetten we één opleidingsrichting in de schijnwerpers. In de maand september: alles wat je wil weten over de opleiding… kort MBA!


Over de opleiding

Ideaal voor wie geen complete Masteropleiding wil of kan volgen en zichzelf in korte tijd efficiënt en effectief wil ontwikkelen. De Nederlandstalige kort MBA is de manier om gericht kennis te verbreden en bij te spijkeren. Voor sommige leidinggevenden en professionals is het door hun kennis en ervaring niet altijd van belang om in de volle diepgang een master te volgen. Of wellicht is de eerste stap naar een volledige Master momenteel om een andere reden niet interessant. Om die reden is deze specifieke kort-MBA opleiding opgezet.


MBA vs. kort MBA

De kort MBA of mini MBA is een begrip dat steeds vaker voorbij komt in onderwijsland. Maar wat is het? Voor wie is het geschikt? En hoe verhoudt het verkort programma zich tot een ‘reguliere’ Master Business Administration? Lees er alles over in dit interview. Hier verteld Susan Pelkmans, die voor NLBA aan de start heeft gestaan van dit programma, alles over de opleiding én hoe de verhouding ten opzichte van de volledige master eruit ziet.


Doorstroom

Kort MBA is voor de één een op zichzelf staand programma, voor de ander een pre-master programma om in aanmerking te komen voor de volledige MBA of misschien wel een voorproefje om zeker te zijn dat leven lang leren bij je past. We zien dan ook vaak dat studenten willen doorstromen naar de volledige masteropleiding. Wanneer je de kort MBA positief hebt afgerond ben je in basis toelaatbaar tot de MBA opleiding. Je krijgt vrijstelling voor de module Zelfmanagement, Leiderschap & Coaching én je hebt voor vrijwel alle vakken al een hele mooie basis staan qua paper door het schrijven van je portfolio tijdens kort MBA. Je zal bij een doorstroom dus de stof sneller en diepgaander beheersen, het is voor jou tenslotte niet helemaal nieuw meer! Ook financieel kan doorstromen interessant zijn, je krijgt namelijk een korting op eventuele vervolgopleidingen bij NLBA.


Wat zeggen de studenten over deze opleiding?

Marleen Dolman Alumni kort MBA jaargang 2021:  Omdat ik een carrièreswitch he gemaakt naar een richting waar ik niet voor opgeleid was, was ik op zoek naar een cursus die me kort maar breed kon vertellen over het reilen en zeilen binnen een bedrijf. Een verkorte cursus MBA, waarin alle aspecten in vogelvlucht langskwamen, leek mij daarbij ideaal. Ik ben bij de NLBA uitgekomen vanwege de lestijden, omdat dit het beste te combineren was met mijn thuissituatie. Ik heb er absoluut geen spijt van!

De cursus begon met een 3-daagse kick-off onder leiding van Prof. Jan van Zwieten. Dankzij deze introductiemodule, waarin we onszelf en onze medecursisten bijzonder goed leerden kennen, was de stap om elkaars werk na te kijken en eerlijke feedback te geven, klein. We tilden elkaars werk naar een hoger niveau. Door corona duurde het even voor we de cursus konden hervatten. toen dat eenmaal kon, kwamen we bijna elke week bij elkaar. Dat was best zwaar. In heb begin was het even zoeken naar wat er precies van ons verwacht werd, maar een extra uitleg hierover van de leiding, hielp enorm. Ook was de leiding van NLBA bereid om mee te kijken naar een tussenproduct van ons eindwerk, om te zien of we op de goede weg waren.

Uiteindelijk heeft de cursus me gebracht wat ik zocht, namelijk meer inzicht in hoe een bedrijf geleid wordt.. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, leerden we de theorie op ons eigen bedrijf toepassen. Missie/visie, strategie, key performance indicators, ik snap nu wat het zijn, hoe je ze kan definiëren, waar ze voor dienen en hoe mijn huidige werkgever deze formuleert en inzet.


Meer informatie

Wil je meer weten over deze opleiding of heb je interesse in het volgen van deze Master? Download hier de brochure of meldt je aan voor één van onze proefcolleges.

Waarom NLBA?
  • Geaccrediteerde opleidingen
  • Persoonlijke aandacht en maatwerk
  • Nederlandstalig, academisch onderwijs
  • Praktijkgerichte aanpak
  • Groot netwerk alumni
  • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod