Interview met Jan van Zwieten

Home /  Blog

Interview met Jan van Zwieten: Internationale mediation samenwerkingen

Mediation is hot! Nederland is al jaren koploper op het gebied van mediation. Nu de rest van de wereld ook steeds meer het belang van mediation inziet en de landen om ons heen EU-compliant moeten worden is het een global topic (met Nederland als kennisbank). Netherlands Business Academy zet zich al jaren in voor mediation, mede geïnitieerd door de interesse van Jan van Zwieten (rector NLBA) die zelf als mediator actief is en zelfs al jarenlang voorzitter is van de Stichting Kwaliteitsmanagement Mediators Nederland (SKM).

In dit interview hebben we Jan van Zwieten alles gevraagd over de samenwerkingen van NLBA met verschillende landen op het gebied van de mediation en de komst van de Master opleiding Mediation.

Jan, kan je meer vertellen over de internationale samenwerkingen van Netherlands Business Academy omtrent Mediation?

“Eén van de projecten die wij hebben lopen is in samenwerking met 7 universiteiten in o.a. Azerbeidzjan, Georgië, en Oekraïne, waar wij de Master Mediation brengen. Dat is een heel groot succes, want er zijn steeds meer universiteiten die nu ook hierbij aan willen sluiten. Hierin worden wij ook ondersteund door twee andere universiteiten: één uit Spanje en één uit Letland. Wij waren in dit proces de coördinator en diegene die de inhoud van de Master Mediation invult. Op deze internationale universiteiten organiseren wij daarnaast ‘train de trainer’ projecten om de docenten van die universiteiten verder op te leiden. Echter, aangezien wij als enige echt de ervaring hebben met mediation verzorgen wij alle kern cursussen om een goede basis te leggen bij de studenten.”

Wat maakt mediation zo belangrijk?

“Wat belangrijk is om te vermelden, is dat in veel landen nu heel groot ingezet wordt op mediation omdat het een richtlijn is van de Europese Unie. Vandaar dat alle landen die EU compliant willen zijn daar nu druk mee bezig zijn. Daarnaast geloven ze oprecht in de kracht van mediation. Dat het enthousiasme tegenover mediation wel getriggerd is door de EU richtlijnen is duidelijk, aangezien mediation daarvoor nog vrij onbekend was bij veel van deze landen.

Het rechtssysteem is regelmatig corrupt in veel van de landen waar mediation nu in opkomst is. Men gelooft erin dat mediation, wat ervan uitgaat dat partijen samen buiten de rechtbank eruit kunnen komen, hier een groot voordeel kan bieden.

Daarnaast biedt mediation de kans om de overbelaste rechtbanken in deze staten te verlichten. Om Noord Macedonië als voorbeeld te nemen: dat land heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Nederland heeft er ongeveer 17 miljoen, dus wij zijn bijna 9 keer zo groot. Toch hebben zij net zoveel rechtszaken als wij hier in Nederland, wat dus betekent dat zij ook 9 keer meer aan rechtszaken hebben. Wanneer er geen cultuur is van onder elkaar conflicten oplossen gaan mensen direct naar de rechter bij een geschil, waardoor rechtbanken compleet overbelast raken. Van deze cultuur willen ze in die landen af, en zien ze ook dat mediation werkt. Ook door de overheid wordt er steeds meer ingezet op mediation.”

Hoe ziet de Master Mediation eruit?

“In Nederland is de opleiding tot mediator een hele korte opleiding van twee weken. Dit is in heel West Europa vanuit de cultuur zo gegroeid gebaseerd op het feit dat deze studenten al een andere opleiding en ervaring op zak hebben. Dit zijn bijvoorbeeld ervaren advocaten, psychologen, en accountants die in twee weken enkel de mediaton skills en regelgeving toevoegen aan hun ervaring. Voor hen is de Master Mediation te volgen met vrijstellingen voor het basis traject en hun mediation kennis gaan verdiepen tot academisch niveau.

Tegenwoordig komen er natuurlijk ook steeds meer jonge mensen die mediator willen worden die deze basis nog niet hebben, voor wie een tweeweekse cursus niet genoeg is om een vakgebied mee te leren. Voor hen is de Master Mediation een totaalpakket waarmee ze mediator kunnen worden en kunnen specialiseren zonder vooropleiding in een vergelijkbare richting.

In de Oost Europese landen ligt dit anders. Hier zijn ze gewend dat je een opleiding tot mediator volgt op een universiteit, omdat ze daar het cursus onderwijs zoals wij dat kennen niet hebben. Het is voor hen dus veel gebruikelijker dat de opleiding tot mediator direct een Master opleiding is. Veelal volgen zij een voltijd Master Psychologie of Rechten waarbij ze de specialisatierichting Mediation als een extra jaar toevoegen aan de studie. Dat zie je hier in Nederland ook steeds meer ontstaan.

Van nature heeft mediation veel met juridische aspecten te maken, hoewel je ziet dat het steeds meer naar de psychologie verschuift. Als je bijvoorbeeld met een echtscheiding te maken hebt is de psychologische kant vaak belangrijker dan de juridische elementen.

De specialisatieopleiding die wij als NLBA verzorgen biedt drie afstudeervarianten binnen mediation:

  1. Familie
  2. Arbeid
  3. Overheid

Daarnaast zijn wij nu bezig met business als variant. Eigenlijk is ongeveer 80% van het curriculum hetzelfde voor iedereen en dan hebben ze één deel van de opleiding wat het specifiek maakt op één van die gebieden. Deze varianten zijn belangrijk, maar de overlap is ook te verklaren. Een zakelijke mediation is natuurlijk anders dan een familieruzie met pure emoties, maar de kern en de mediation technieken die je gebruikt in het gesprek blijven hetzelfde.”

Vanaf wanneer kunnen we deze opleiding verwachten?

“Er zijn reeds groepen studenten die de opleiding hebben afgerond, de accreditatie afwachten vonden zij minder belangrijk dan de inhoud. We zijn nu hard bezig met de accreditatie aanvraag en hopen dit in de loop van 2024 af te ronden. Wel zullen we in de tussentijd al verschillende trainingen op het gebied van mediation aan ons trainingsaanbod toevoegen.”

Waarom NLBA?
  • Geaccrediteerde opleidingen
  • Persoonlijke aandacht en maatwerk
  • Nederlandstalig, academisch onderwijs
  • Praktijkgerichte aanpak
  • Groot netwerk alumni
  • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod