Masterclass Management Control & Information Systems

Home /  Masterclasses /  Masterclass Management Control & Information Systems

Management Control & Information Systems

De afgelopen periode is er steeds meer aandacht gekomen voor Management Control (MC). Schandalen waarbij beursgenoteerde ondernemingen plotseling volledig ‘out of control’ bleken, trokken veel aandacht en hadden enorme consequenties. Het besef is doorgebroken dat bestuurders en toezichthouders een verantwoordelijkheid hebben die veel verder gaat dan louter financieel sturen.

Waar eerst directies al geconfronteerd werden met aansprakelijkheid voor gebrek aan goed management, worden nu ook commissarissen en toezichthouders persoonlijk aangesproken op mismanagement. Hierdoor is de behoefte aan Management Control toegenomen. Deze module combineert besturing en beheersing van de organisatie en haar processen met passende en noodzakelijke informatie(systemen), zodat de organisatie haar strategische doelen kan realiseren. Het belang van de module wordt onderstreept in de betrouwbaarheid van managementinformatie.

Plaats Utrecht
Investering €2.532,03 (excl. BTW, literatuur- en verblijfkosten)
Duur 4 dagen
 • Opleiding

 • Praktisch

 • Aanvullende programma's

 • Training data

 • Ervaringen

Over de opleiding

De behoefte aan Management Control is enorm toegenomen. De vraag is natuurlijk hoe men in voldoende mate ‘in control’ kan blijven: aan welke eisen moet worden voldaan? De rol van informatiesystemen die betrouwbare en relevante informatie leveren is daarbij cruciaal. Vanzelfsprekend hebben de recente schandalen daarbij gezorgd voor extra focus om betrouwbaarheid van informatievoorziening zeker te stellen. Een belangrijke schakel hierbij is de informatie die nodig is voor het ‘in control’ zijn. Enerzijds moet er inzicht in de informatiebehoefte aanwezig zijn, anderzijds moet worden onderzocht of de systemen de informatie wel kunnen (op)leveren?

Deze module combineert besturing en beheersing van de organisatie en haar processen met passende en noodzakelijke informatie(systemen), zodat de organisatie haar strategische doelen kan realiseren. Het belang van de module wordt onderstreept in de betrouwbaarheid van managementinformatie. De juiste informatiesystemen, gekoppeld aan juiste informatieanalyse moet leiden tot een bijdrage voor de organisatie die ‘in control’ is. Het belang van een juiste en betrouwbare informatie is evenredig aan het ‘in control’ zijn, volgens de principes van management control. Hierin behandelen we onder andere:

 • Visie- en analyse op managementcontrolsystemen
 • Relatie tussen managementcontrol en de financiële- en niet financiële stuurinformatie
 • Samenhang tussen strategie, MT informatie, processen en ICT
 • Rol van informatiesystemen in een organisatie

Toetsing

Het praktijkgerichte karakter van de Masterclass wordt gekenmerkt door de toetsing door middel van het schrijven van een onderzoekspaper. Daarnaast kan de docent presentaties en/of aanvullende opdrachten vragen. Om gedegen onderzoek uit te voeren maakt een digitale sessie omtrent Methoden & Technieken van onderzoek deel uit van de Masterclass.

Diplomering

De Masterclass is onderdeel van een door de NVAO geaccrediteerde master. De opleiding wordt afgesloten met een Masterclass certificaat en bijbehorende silver Edu badge inclusief vermelding in het register.

Locatie

De Masterclass vindt plaats in Vianen. Tevens is het mogelijk om (vanaf 6 deelnemers) een Masterclass als incompany training aan te bieden, indien gewenst bij de deelnemers op locatie. Neem voor incompany trajecten contact met ons op.

Collegetijden

Maandagmiddag en maandagavond (11:00 uur – 21:00 uur). In de ochtend vinden er consultatiebijeenkomsten plaats. Hier werk je casussen en opdrachten uit, bereid je presentaties voor en wordt elkaars werk becommentarieerd.

Duur en studiebelasting

De masterclass Management Control & Information Systems bestaat uit 4 contactdagen. Inclusief de college-uren moet je rekenen op een studiebelasting van gemiddeld 10 uur per week.

Literatuur

Voor alle modules wordt gebruik gemaakt van Nederlands- en Engelstalige literatuur. Alle lessen worden verzorgd in het Nederlands.

Kosten

De Masterclass wordt aangeboden voor €2.532,03 BTW vrij. Dit is exclusief literatuur- en locatie kosten. Neem voor een volledig kostenoverzicht contact met ons op of download de brochure.

Uitbreiding Masterclass

De Masterclass Management Control & Information Systems wordt regelmatig gecombineerd met de Masterclass Management accounting  & Control. Voor diegene die écht de diepte in wil op onderwerpen omtrent leiderschap, verandermanagement en strategie. Dit Post-HBO programma is een traject van een jaar wat daarna met één jaar uit te breiden is naar een volledige geaccrediteerde MBA.

Post-HBO Strategic Leadership & Change

Roosterdata zijn onder voorbehoud van wijzigingen

2025

Start Januari 2025:

 • Methoden & Technieken van onderzoek – digitale sessie nader in te plannen
 • 06-01-2025 (14:00 – 21:00 uur)
 • 20-01-2025 (11:00 – 21:00 uur)
 • 03-02-2025 (11:00 – 21:00 uur)
 • 03-03-2025 (11:00 – 21:00 uur)

“Praktijkgerichte opleidingen voor de student van deze tijd. De Netherlands Business Academy werkt met vakkundige docenten die met beide benen in de praktijk staan. Een toegevoegde waarde zijn je medestudenten en het leren van elkaar. Prettige sfeer, professionele begeleiding voor het verdiepen van je financiële kennis en verbreding op bedrijfskundig en strategisch gebied.” 

– Andre Ijsselstijn

Meer ervaringen kun je vinden op de pagina referenties.

Waarom NLBA?
 • Geaccrediteerde opleidingen
 • Persoonlijke aandacht en maatwerk
 • Nederlandstalig, academisch onderwijs
 • Praktijkgerichte aanpak
 • Groot netwerk alumni
 • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod
De erkende kwaliteit van NLBA
nvao-geaccrediteerde masteropleidingen
CRKBO
PIO
Dienst-uitvoering-onderwijs