Post-HBO Financial Controller

Home /  Post-HBO Opleidingen /  Post-HBO Financial Controller

De flexibele deeltijd post-hbo opleiding voor de financial controller

De term ‘control’, vertaald uit het Engels, geeft in het Nederlands de term ‘beheersing’ weer. Het beroep van controller laat zich dan ook makkelijk vertalen als een manager en adviseur op het gebied van besturing en beheersing. Uiteraard is besturing primair de verantwoordelijkheid van het management, maar een controller levert de bouwstenen aan de manager om ‘in control’ te blijven. Het goed functioneren van de controller is gebaat bij een brede opleiding waarin zowel financiële als niet financiële onderwerpen worden behandeld. In deze Master wordt in beide aspecten voorzien. Daarnaast helpt een Master om op de hoogte te blijven in de verschillende vakgebieden.

Start Oktober/maart Zelfstudie 10 uur per week
Plaats Utrecht, Dordrecht, Breda Investering € 12.175,-
Duur 1 jaar, 22 contactdagen
 • Opleiding

 • Programma

 • Toelating

 • Praktisch

 • Ervaringen

Over de post-hbo opleiding Financial Controller

De financial controller speelt een actieve rol bij het bewaken van ondernemingsdoelstellingen en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Hierbij is informatievoorziening een key-item; op financieel maar vooral ook op niet-financieel gebied.

Het is van belang de juiste processen te onderkennen die de basis vormen voor de op te leveren stuurinformatie. Om daar zicht op te krijgen, is het van belang kennis te hebben van de diverse managementgebieden en de onderlinge samenhang te doorgronden. Deze post-hbo opleiding financial controller neemt je mee in dit denkproces.

Daarnaast word je getraind in je eigen vakgebied. De focus ligt dan op gecompliceerde geïntegreerde vraagstukken die spelen op het hogere niveau in een organisatie.

De Post-HBO Financial Controller is zo ontworpen dat het volledige 1e jaar van de geaccrediteerde Master Finance & Control aan bod komt. Het is een krachtig op zichzelf staand programma dat alle financiële onderwerpen aan bod laat komen. Het is mogelijk om na afronding hiervan door te stromen naar jaar twee van de Master Finance & Control en zo alsnog de Master titel te behalen. Een ideale opzet mocht het volgen van een volledige Master niet aansluiten bij het leerdoel of wanneer het aangaan van een tweejarige studie momenteel als een drempel aanvoelt.

Jouw achtergrond

Om de Post-HBO Financial Controller te volgen beschik je over minimaal een HBO diploma en drie jaar relevante werkervaring. Je bespreekt je persoonlijke (werk)situatie en wensen tijdens een intakegesprek. Op grond hiervan krijg je een studieadvies en kun je worden toegelaten tot de opleiding.

Voldoe je niet exact aan de toelatingseisen? Als je kunt aantonen dat je minimaal vijf jaar relevante beroepservaring hebt op HBO-niveau en dat je door middel van opleidingen of cursussen inhoudelijke kennis hebt opgedaan, maak je ook kans op toelating. Tijdens een intakegesprek wordt dit besproken. Aansluitend krijg je te horen of je wordt toegelaten.

De voordelen van een post-hbo Financial Controller bij NLBA

Netherlands Business Academy is al meer dan 20 jaar aanbieder van financiële hbo, post-hbo en masteropleidingen. Dit doen wij op een flexibele en klantgerichte wijze. We zijn in staat om jou veel persoonlijke aandacht te geven en de inhoud af te stemmen op jouw werkervaring en praktijksituatie.

• NVAO geaccrediteerde opleidingen
• De erkende MSc of MFC titel
• Nederlandstalig en praktijkgericht
• Klantvriendelijk en flexibel
• Inhoudelijke vakkennis op het hoogste niveau
• Gerenommeerde docenten
• Een boost in je persoonlijke ontwikkeling en netwerk
• Modulair af te nemen

Het programma

Onderstaand zie je een overzicht van de opbouw van het programma van de post-HBO Financial Controller. Raadpleeg voor meer informatie de brochure of volg een proefcollege.

 • Zelfmanagement, Leiderschap & Coaching
 • Methoden & Technieken van Onderzoek
 • Management Accounting & Control
 • Internal Control en Accounting Information Systems (ICAIS)
 • Externe Verslaggeving
 • Corporate Finance
 • Fiscaal Concernrecht
 • Trends & Ontwikkeling bijeenkomsten

Toelating

Om de post-HBO opleiding Financial Controller te volgen beschik je over minimaal een HBO diploma en drie jaar relevante werkervaring. Je bespreekt je persoonlijke (werk)situatie en wensen tijdens een intakegesprek. Op grond hiervan krijg je een studieadvies en kun je worden toegelaten tot de opleiding.

Voldoe je niet exact aan de toelatingseisen? Als je kunt aantonen dat je minimaal vijf jaar relevante beroepservaring hebt op HBO-niveau en dat je door middel van opleidingen of cursussen inhoudelijke kennis hebt opgedaan, dan maak je ook kans op toelating. Tijdens een intakegesprek wordt dit besproken. Aansluitend krijg je te horen of je wordt toegelaten tot de opleiding.

Duur en Studiebelasting

De post-HBO opleiding Financial Controller bestaat uit 22 contactdagen. Er is een gemiddelde studiebelasting van ongeveer 10 uur per week inclusief de college uren. Het is ook mogelijk om de opleiding in clusters van Masterclasses of volledig modulair af te nemen.

Collegedagen en -tijden

De colleges vinden plaats op maandagen. Voorafgaand aan de colleges werk je aan je opdrachten met je medestudenten en NLBA begeleider(s). Elke 1e lesdag van een nieuwe module is er geen consultatiesessie.

Ochtend: 11:00 – 13:00 uur consultatiesessie
Middag: 14:00 – 17:00 uur
Diner: 17:00 – 18:00 uur inbegrepen in de locatiekosten
Avond: 18:00 – 21:00 uur

Locaties

De Post-HBO Financial Controller wordt aangeboden in Utrecht, Dordrecht en Breda (onder voorbehoud van voldoende deelname per locatie).

Literatuur

Voor alle modules wordt gebruik gemaakt van Nederlandse- en Engelstalige literatuur. Alle colleges worden verzorgd in het Nederlands.

Titel en diploma

Na het afronden de post-hbo Financial Controller ontvang je een post-HBO diploma Financial Controller van Netherlands Business Academy. Met dit diploma kun je vrijstelling verkrijgen voor het betreffende onderdeel van de Master Finance & Control.

Kosten

De totale opleidingskosten bedragen € 12.175,-. Dit is exclusief literatuur, locatie- en verblijfskosten en btw. Neem voor een gedetailleerd kostenoverzicht contact op met Netherlands Business Academy.

Levenlanglerenkrediet

Het ministerie van OC&W biedt met het Levenlanglerenkrediet de mogelijkheid te lenen voor aanvullende studies. Klik hier voor meer informatie.

“Netherlands Business Academy is een top instituut! Niet alleen voor de werkende financiële, ook voor andere beroepen zijn er tal van interessante studies en masters die je zullen verrijken en een betere professional maken.”

– Bas de Boer

Meer ervaringen kun je vinden op de pagina referenties.

Waarom NLBA?
 • Geaccrediteerde opleidingen
 • Persoonlijke aandacht en maatwerk
 • Nederlandstalig, academisch onderwijs
 • Praktijkgerichte aanpak
 • Groot netwerk alumni
 • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod
De erkende kwaliteit van NLBA
nvao-geaccrediteerde masteropleidingen
CRKBO
Dienst-uitvoering-onderwijs
PIO