MBA Culture, Heritage & Citizenship (CHC)

Home /  Masteropleidingen /  MBA Culture, Heritage & Citizenship (CHC)

De MBA-opleiding op het gebied van erfgoed, cultuur en burgerschap

De MBA-opleiding Culture, Heritage & Citizenship (CHC) is een gezamenlijke opleiding van Netherlands Business Academy en de Amsterdam Summer University of Applied Sciences (AMSU) in samenwerking met Felix Meritis Connecting Cultures. De opleiding is opgezet voor (toekomstig) leidinggevenden in de brede erfgoed- en cultuursector die zoeken naar (her)positionering van hun rol in de participatiesamenleving. Dit betreft een geaccrediteerde MBA met daarnaast een specialisatie waarbij de vakinhoudelijke onderwerpen specifiek op de branche wordt toegespitst.

Start maart / oktober Zelfstudie 10 uur per week
Plaats Dordrecht, Utrecht, Breda Investering € 31.282,24
Duur 2 jaar plus afstuderen, 41 contactdagen
  • Opleiding

  • Programma

  • Toelating

  • Praktisch

  • Docenten

  • Ervaringen

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding is gericht op (toekomstig) leidinggevenden in de brede erfgoed- en cultuursector of uit andere disciplines, die een (eind)verantwoordelijke rol willen spelen in de noodzakelijke (her)positionering van kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen in de participatiesamenleving.

Waarom deze opleiding?

  • Enige geaccrediteerde Master ondernemen in cultuur
  • Deeltijdopleiding voor professionals
  • Diverse financieringsmogelijkheden
  • Meer dan 30 gerenommeerde gastdocenten
  • Ook per module te volgen
  • Toegang tot hoogwaardig kennisnetwerk
  • Kleine interactieve studiegroepen
  • Side-events in het buitenland

In het kort

In deze MBA-opleiding leer je de meest actuele theorieën op het gebied van leiderschap, nieuwe methodieken voor het positioneren van je instelling en krijg je inzicht in de belangrijkste vraagstukken rondom erfgoed en burgerparticipatie.

Naast theorie is er veel ruimte voor praktijk. Je brengt je eigen casus mee naar de opleiding en past de opgedane kennis toe. Onze docenten staan je daarin bij met hun expertise, en stellen daarnaast hun netwerken ter beschikking.

Gedurende de opleiding verbeter je je discussievaardigheden en onderbouw je je argumenten met de meest recente academische literatuur. Je bekwaamt je tot een effectief leidinggevende, die zijn of haar organisatie op betrokken wijze een plaats weet te geven in de samenleving.

Cultuur, erfgoed en burgerschap

De participatiesamenleving gaat verder dan het buzzwoord. Het thema burgerschap is niet alleen actueel bij de overheid; het is het nieuwe leidende principe in de brede cultuur- en erfgoedsector (archieven, musea, monumenten, podiumkunsten, festivals en culturele industrie).

Toch ontbreekt het aan een interdisciplinaire benadering waarin het management van citizenship-programma’s, cultuur, erfgoed, (openbare) gebouwen en instellingen samenkomt. Jaarcijfers, bezette stoelen en rendement krijgen nog te vaak voorrang boven de relatie tussen de instelling en de samenleving. Gaandeweg komen partijen in de markt tot de conclusie dat de deelname van burgers aan de oplossingen van maatschappelijke vraagstukken op een heel andere manier georganiseerd moet worden. Nog te veel zijn op zichzelf goed toegeruste aanbieders slechts leveranciers van diensten aan de (subsidiërende) overheid.

Cultuur- en erfgoedinstellingen kunnen door hun aard en continuïteit een beslissende rol spelen in het contact tussen burgers en de samenleving. De instelling wordt steeds meer, naast het vervullen van de kerntaak, óók “citizenship educator”.

Bedrijfsmatige benadering

Een meer ondernemende en bedrijfsmatige benadering van de markt voor succesvolle burgerinitiatieven vereist een solide theoretische en praktische basis. Deze wordt gelegd dankzij de combinatie van bedrijfskundige en leiderschapsvakken en vakinhoudelijke integratiecolleges van specialisten uit de praktijk.

Onder leiding van de Expert Actief Burgerschap in Cultuur zullen geïnteresseerde burgers, culturele en erfgoedinstellingen, ngo’s en bedrijven succesvolle cases en projecten om kunnen zetten in continuïteit. Hierdoor kan zich een netwerk van kennis- en ervaringsinstituten ontwikkelen zodat de overheid niet langer uitsluitend geldverstrekker en/of initiatiefnemer is, maar een volwaardige gesprekspartner zal worden in steeds complexere veranderingsprocessen in de samenleving.

Europese oriëntatie

De Europese Commissie heeft deze opleiding internationale erkenning en allure gegeven door de toekenning van een Erasmus+ subsidie aan Netherlands Business Academy. In een samenwerking van zes Europese instellingen op het gebied van cultuur en hoger onderwijs wordt gewerkt aan een interdisciplinair en gezamenlijk Europees MBA CHC Curriculum.

Studenten kunnen deelnemen aan de in dit kader georganiseerde internationale Summer Universities. Deze ervaring en dit netwerk aan contacten zullen hun de mogelijkheid bieden uit te groeien tot internationale, allround leidinggevenden die kennis van culturele processen weten te combineren met een innovatief, zakelijk inzicht.

Perspectief

Na het succesvol afronden van deze opleiding zul je je met recht Expert Actief Burgerschap in Cultuur kunnen noemen. Je bent een allround leidinggevende die kennis van culturele processen kan combineren met een innovatief, zakelijk inzicht. Je maakt deel uit van een hoogwaardig kennisnetwerk dat, vooral ook na voltooiing van de opleiding, van onschatbare waarde zal zijn.

Waarom is deze opleiding uniek?

De uniciteit van de opleiding ligt op het snijvlak van het management van non-governmental (sociaal-)culturele organisaties én van European citizenship.

Op beide vakgebieden is grote behoefte aan brede fundamentele kennis. De combinatie van beide in een geïntegreerde aanpak zal niet alleen de professionaliteit van individuele deelnemers en hun bedrijven bevorderen, maar ook de noodzakelijke internationalisering van de brede erfgoed- en cultuursector binnen de EU een kwalitatieve impuls kunnen geven.

Deze MBA is in Nederland en Vlaanderen de enige geïntegreerde opleiding die de theorie uit verschillende disciplines koppelt aan praktijkervaringen en direct aansluit op de weerbarstige culturele praktijk.

Accreditatie

De Master of Business Administration is NVAO-geaccrediteerd. Voor meer informatie over deze accreditatie en over het systeem van accreditaties in Nederland, verwijzen we naar onze pagina NVAO accreditaties. Dit betreft een geaccrediteerde MBA met als uitstroomrichting Culture, Heritage & Citizenship. De student ontvangt formeel de Master titel MBA.

Proefcollege

Ben je benieuwd naar het niveau van onze lessen en onze wijze van lesgeven? Wil je een beeld krijgen van de medestudenten en sfeer proeven op de les locatie? Volg dan ons gratis proefcollege.

Het programma

Onderstaand zie je een overzicht van de opbouw van het programma van de MBA opleiding Culture, Heritage & Citizenship. Voor meer informatie kun je de brochure raadplegen.

Kick-off
• Zelfmanagement, Leiderschap & Coaching en Schriftelijke Communicatie
• Methoden & Technieken van Onderzoek

• Finance & Management control
• Operations Management & Kwaliteit
• Human Resources Management
• Project Management
• Marketing
• Trends & Ontwikkeling bijeenkomst I

• Strategie & Beleid
• Management Control & Information Systems

• Leadership
• Verandermanagement
• Trends & Ontwikkeling bijeenkomst II
• Ethiek

Specialisatie

De invulling van het specialisatietraject kan in overleg met de deelnemer aangepast worden. Hierin behoren projectweken, studiereizen en stages tot de mogelijkheden. Als basis wordt uitgegaan van 3 specialisatie dagen en een individueel coaching traject.

Thesisfase

Toelating

Om de MBA CHC te volgen beschik je over minimaal een hbo-/universitair diploma met 3 jaar relevante werkervaring.

Toelating is ook mogelijk via een mondelinge toets als je kunt aantonen dat je op basis van vakgericht onderwijs en minimaal drie jaar beroepservaring minstens op HBO niveau functioneert. Je bespreekt jouw persoonlijke werksituatie en wensen in een één-op-één gesprek met een opleidingsdeskundige. Op grond hiervan krijg je een studieadvies en kun je worden toegelaten tot de opleiding.

Duur en studiebelasting

Buiten de college-uren moet je rekenen op een studiebelasting van gemiddeld tien uur per week. De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt 2 jaar plus afstuderen.

Collegetijden

De colleges vinden plaats op maandagen. Voorafgaand aan de colleges werk je aan je opdrachten met je medestudenten en NLBA begeleider(s). Elke 1e lesdag van een nieuwe module is er geen consultatiesessie.

Ochtend: 11:00 – 13:00 uur consultatiesessie
Middag: 14:00 – 17:00 uur
Diner: 17:00 – 18:00 uur inbegrepen in de locatiekosten
Avond: 18:00 – 21:00 uur

Locaties

De MBA CHC wordt aangeboden in Dordrecht, Utrecht en Breda.

Literatuur

Voor alle modules wordt gebruik gemaakt van Nederlandse- en Engelstalige literatuur. Alle lessen worden verzorgd in het Nederlands.

Kosten

De totale opleidingskosten bedragen €31.282,24 . Dit is exclusief literatuur, locatie- en verblijfskosten en btw. Neem voor een gedetailleerd kostenoverzicht contact met ons op.

De Master of Science in Finance & Control is ook in delen te volgen en te betalen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Titel/diploma

Na succesvol afronden van de opleiding ontvang je het NVAO geaccrediteerde diploma Master of Business Administration en de titel MBA.

Levenlanglerenkrediet 

Het ministerie van OC&W biedt met het Levenlanglerenkrediet de mogelijkheid te lenen voor aanvullende studies. Klik hier voor meer informatie.

Docenten team

Naast de docenten die worden ingezet voor het reguliere MBA programma, werken wij binnen de Master Culture, Heritage & Citizenship met een groot aantal gastdocenten:

• Dr. Franco Bianchini, Regeneration of Cities, Leeds Beckett University, UK
• Drs. Huib Boissevain, dir. Annexum, beleggingsexpert en vastgoeddeskundige
• Prof. Ir. Pi de Bruijn, architect
• Drs. Michiel Buchel, algemeen directeur NEMO
• Dr.h.c. Jurn Buisman, entrepreneur en eigenaar particuliere museumcollecties
• Freek van Duijn, interim management & advies in de cultuursector
• Prof. Matthijs van Dijk, Universiteit Delft
• Dr. Dos Elshout, UvA, Cultuurwetenschappen
• Egbert Fransen, ondernemer, directeur Pakhuis de Zwijger
• Prof. Paul Frissen, Universiteit Tilburg en decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur
• Drs. Cees de Graaff, directeur Dutch Culture
• Tabo Goudswaard, kunstenaar en vormgever
• Drs. Menno Heling, innovative internet solutions for culture and tourism
• Prof. Zef Hemel, ruimtelijke ordening specialist, Wibautleerstoel UvA
• Jo Houben, deskundige governance, vml. directeur Cultuur-Ondernemen
• Drs. Liesbeth Jansen, projectdirecteur Marineterrein, directeur Linkeroever, revitalisering van gebieden en gebouwen
• Drs. Jaap Lampe, aftredend algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
• Drs. Bert Mulder, vml. lector Informatie, Technologie en Samenleving, Haagse Hogeschool
• Prof. Mario Neve, University of Bologna, Campus di Ravenna
• Ryclef Rienstra, directeur VandenEnde Foundation
• Drs. Paul Spies, Direktor Stadtmuseum Berlin en Chef-Kurator des Landes Berlin im Humboldt Forum
• Dr. Renée Steenbergen, senior onderzoeker Mecenaat, Universiteit Utrecht
• Drs. Oeds Westerhof, projectdirecteur Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018
• Drs. Hala Naoum Néhmé, econoom & politicoloog, lid van de gemeenteraad van Amsterdam
• Drs. Deirdre Carasso, directeur Gemeente Museum Schiedam
• Drs. Saskia Moerbeek, directeur Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie
• Trevor Davies, directeur Europese Culturele Hoofdstad Kopenhagen en Aarhus
• Farid Tabarki, trendvoorspeller & all-round generalist in global topics
• Mr. Jaap Hoeksma, rechtsfilosoof en publicist, Europadeskundige
• Drs. Harry Starren, columnist Financieel Dagblad, oud-directeur De Baak
• Drs. Melle Daamen, oud-directeur Mondriaan Fonds en oud-directeur Stadsschouwburg Amsterdam
• Ernst Veen, oud-directeur Nieuwe Kerk en oprichter van de Hermitage aan de Amstel
• Ed Hagedorn, oud-directeur HRM De Baak
• Duncan Stutterheim, ondernemer in de creatieve industrie

Moderators: Dr.h.c. Steve Austen, experienced pioneer in arts and entrepreneurship in Europe en Farid Tabarki, columnist FD, trendwatcher en publicist

Culturele inhoud, managerial uitdagingen en fundamentele verdiepingsslag op zelfkennis op maat aangeboden; ik had deze studie graag eerder in mijn loopbaan willen volgen!”

– Paul du Crocq

 

Deze opleiding zorgt voor de juiste verdieping en uitdaging. De combinatie met de zakelijke en algemene kanten van het bedrijfsleven in combinatie met cultureel ondernemen zorgt ervoor dat ik nu al het geleerde kan toepassen.”

– Anja van Keulen

Meer ervaringen kun je vinden op de pagina referenties.

Waarom NLBA?
  • Geaccrediteerde opleidingen
  • Persoonlijke aandacht en maatwerk
  • Nederlandstalig, academisch onderwijs
  • Praktijkgerichte aanpak
  • Groot netwerk alumni
  • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod
De erkende kwaliteit van NLBA
nvao-geaccrediteerde masteropleidingen
Dienst-uitvoering-onderwijs
CRKBO
PIO