Masterclass Verandermanagement

Home /  Masterclasses /  Masterclass Verandermanagement

Verandermanagement

In de essentie is verandermanagement eenvoudig te definiëren; het proces om te komen van de huidige situatie naar een nieuw gedefinieerde situatie.

We gaan dus van A (‘ist’) naar B (‘soll’) via C (proces). En toch blijkt in de praktijk keer op keer hoe moeilijk het is. Veel verandertrajecten mislukken of geven niet het verwachte resultaat. In deze Masterclass gaan we in 4 dagen aan de slag met het doorbreken van weerstand tegen verandering, de drie verschillende fases in een verandertraject en de verschillende aanpak en manier van leidinggeven die ingezet kunnen worden tijdens elk van deze fases.

Plaats Utrecht
Investering €2.532,03 (excl. BTW, literatuur- en verblijfkosten)
Duur 4 dagen
 • Opleiding

 • Praktisch

 • Aanvullende programma's

 • Training data

 • Ervaringen

Over de opleiding

Het zit in de natuur van de mens om zich vast te houden aan vaste patronen, gewoontes en werkwijzen. Het geeft houvast, zekerheid en is efficiënt, we hoeven het niet steeds opnieuw te verzinnen en leren. De “Homeostase”, een natuurlijk evenwicht en balans. Bij verandermanagement vragen we de mensen dit te doorbreken, dingen anders te doen. Het is daarbij dus geen onwil om te veranderen, maar een natuurlijk proces van weerstand. Hoe gaan we hiermee om? Hoe krijgen we mensen mee? Hoe zorgen we dat mensen door de stappen lopen zonder ze te forceren.

Bij het proces van veranderen kijken we in grote lijnen naar mensen, processen en systemen. Vaak wordt onderschat dat iedere fase zijn eigen dynamiek heeft en meestal ook om andere type mensen vraagt. Is de manager die er nu zit nog wel de juiste persoon om ook te leiden in de nieuwe situatie? En wie is de leider tijdens de transitie? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in deze module.

Toetsing

Het praktijkgerichte karakter van de Masterclass wordt gekenmerkt door de toetsing door middel van het schrijven van een onderzoekspaper. Daarnaast kan de docent presentaties en/of aanvullende opdrachten vragen. Om gedegen onderzoek uit te voeren maakt een digitale sessie omtrent Methoden & Technieken van onderzoek deel uit van de Masterclass.

Diplomering

De Masterclass Verandermanagement is onderdeel van een door de NVAO geaccrediteerde master. De opleiding wordt afgesloten met een Masterclass certificaat en bijbehorende silver Edu badge inclusief vermelding in het register.

Locatie

De Masterclass Verandermanagement vindt plaats in Vianen. Tevens is het mogelijk om (vanaf 6 deelnemers) een Masterclass als incompany training aan te bieden, indien gewenst bij de deelnemers op locatie. Neem voor incompany trajecten contact met ons op.

Duur en studiebelasting

De masterclass Verandermanagement bestaat uit 4 contactdagen. Inclusief de college-uren moet je rekenen op een studiebelasting van gemiddeld 10 uur per week.

Collegetijden

Maandagmiddag en maandagavond (11:00 uur – 21:00 uur). In de ochtend vinden er consultatiebijeenkomsten plaats. Hier werk je casussen en opdrachten uit, bereid je presentaties voor en wordt elkaars werk becommentarieerd.

Literatuur

Voor alle modules wordt gebruik gemaakt van Nederlands- en Engelstalige literatuur. Alle lessen worden verzorgd in het Nederlands.

Kosten

De Masterclass Verandermanagement wordt aangeboden voor €2.532,03 BTW vrij. Dit is exclusief literatuur- en locatie kosten. Neem voor een volledig kostenoverzicht contact met ons op of download de brochure.

Uitbreiding Masterclass

Het is mogelijk om een combinatie van verschillende Masterclasses te volgen die een logisch verband hebben met Verandermanagement. Hiervoor bieden wij de Multi Masterclass Verandermanagement met daarin de onderwerpen:

 • Verandermanagement
 • Leadership
 • Ethiek

Deze Multi Masterclass duurt ongeveer een half jaar met daarin 9 collegedagen. Neem voor een actueel rooster en kostenoverzicht contact met ons op.

Roosterdata zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

2024

Start november 2024:

 • Methoden & Technieken van onderzoek – digitale sessie nader in te plannen
 • 18-11-2024 (14:00 – 21:00 uur)
 • 2-12-2024 (11:00 – 21:00 uur)
 • 16-12-2024 (11:00 – 21:00 uur)
 • 6-1-2025 (11:00 – 21:00 uur)

“Ontzettend prettig dat ik enkel één module heb kunnen volgen. Zodoende heb ik kennis kunnen maken met het niveau van een Masterclass en specifiek een vak kunnen kiezen waar ik interesse in heb. De begeleiding vóór en tijdens de module was erg prettig. Er werd ook proactief meegedacht met het maken van een paper, om daar extra begeleiding in te krijgen. Dit was zeer attent en waardevol.

Op deze manier kun je jezelf ontwikkelen, maar zit je er niet gelijk een lange periode aan vast. Binnen 4 maanden ben je klaar. Heerlijk!”

– Michelle den Ouden

Meer ervaringen kun je vinden op de pagina referenties.

Waarom NLBA?
 • Geaccrediteerde opleidingen
 • Persoonlijke aandacht en maatwerk
 • Nederlandstalig, academisch onderwijs
 • Praktijkgerichte aanpak
 • Groot netwerk alumni
 • Internationale samenwerking
Bekijk opleidingsaanbod
De erkende kwaliteit van NLBA
nvao-geaccrediteerde masteropleidingen
Dienst-uitvoering-onderwijs
PIO
CRKBO